oru saszetki zarówno z cukrem białym oraz trzcinowym. Innym często spotykanym dodatkiem do kawy są niewielkie ciasteczka korzenne, kładzione na talerzyku obok filiżanki. Nie można zapominać także o różnych syropach smakowych do kawy. Poza serwowaną kawą, lokale muszą się zaopatrzyć w różne dodatki, podawane razem z napojem. Dodatki kawowe są dostępne w sprzedaży w sklepach internetowych, które zajmują się także sprzedażą kawy. Dodatki w postaci saszetek cukru oraz małych ciasteczek zazwyczaj są sprzedawane w większych opakowaniach, zawierających kilkaset pojedynczych sztuk. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamówić takie dodatki do użytku domowego, zwłaszcza jeśli chodzi o syropy do kawy, które są sprzedawane pojedynczo w buteleczkach.
Sklep z kawą bezkofeinową
Nie brakuje miłośników kawy na całym świecie, którzy cenią ten napój za jego walory smakowe rozkoszując się jego aromatem. Jedną z największych zalet kawy jest to, że posiada ona substancję zwaną kofeiną, jednak zarazem dla niektórych może być to także wada. Są osoby, dla których przyjmowanie kofeiny jest niewskazane z różnych przyczyn, najczęściej zdrowotnych. Na szczęście istnieje kawa bezkofeinowa, która jest wybawieniem dla wielu, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny, a jednocześnie lubią smak kawy. Kawa bezkofeinowa nie jest jednak łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego warto więc zorientować się w ofercie sklepów internetowych, które mogą posiadać w swoim asortymencie kawę pozbawioną kofeiny. Kawa bezkofeinowa jest też dobrym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę delektować się napojem w godzinach wieczornych, kiedy spożywanie kofeiny nie jest wskazane, ponieważ może utrudniać zasypianie. Dzięki kawie bezkofeinowej nie ma nic straconego dla osób, które lubią kawę, ale nie mogą spożywać kofeiny.
Kawa rozpuszczalna
Jednym z rodzajów kawy jest kawa rozpuszczalna, która ma formę osuszonego ekstraktu przeznaczonego do bezpośredniego rozpuszczania w wodzie. Do zaparzenia kawy rozpuszczalnej potrzeba więc tylko zalać ją odpowiednio ciepłą wodą i poczekać, aż się rozpuści. W sklepach stacjonarnych kawa rozpuszczalna, tuż obok kawy mielonej, jest szeroko dostępna. W sklepach internetowych także można znaleźć wysokiej jakości kawę rozpuszczalną o cenionych walorach smakowych. Dobrej jakości kawa rozpuszczalna dobrze sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, gdzie możliwości przygotowania napoju z ziaren są ograniczone. Ponadto w branży gastronomicznej kawa rozpuszczalna jest używana jako dodatek, na przykład do ciast i deserów, nadając im smak kawy, Może być też używana do przygotowania wybranych napojów kawowych, zwłaszcza latem, gdy kawę rozpuszczalną można z łatwością zmieszać z zimnym mlekiem. Istnieje też grono ludzi, którzy wolą pić kawę rozpuszczalną zamiast parzonej. Kawa rozpuszczalna, dzięki swoim właściwościom, ma wiele zastosowań.
Wykorzystanie syropów do kawy
Syropy do kawy są jednym z wielu dodatków, które urozmaicą smak przyrządzanego napoju. Najczęściej są używane w kawiarniach oraz innych lokalach serwujących kawę smakową, można jednak ich używać także w domu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w taki syrop. Syropy do kawy są dostępne w sklepach internetowych, zajmujących się sprzedażą samych kaw oraz dodatków do nich. Dzięki odpowiedniemu syropowi kawa nabiera dodatkowego smaku, który podkreśla jej aromat. Najczęściej syropy używane są do caffe latte, tworząc kawę smakową w zależności od użytego syropu. Ponadto syropy często zastępują cukier, ponieważ same są dość słodkie w smaku. Istnieje wiele smaków syropów do kawy, które nadają napojowi konkretny posmak i aromat. Najczęściej spotykane smaki syropów do kawy to, między innymi, orzechowy, waniliowy, karmelowy, czy amaretto. Istnieje z pewnością wiele innych smaków, ale te są najbardziej popularne i najłatwiej dostępne. Dlatego jeśli znudził się nam smak zwykłej kawy, warto wypróbować dodatków smakowych w postaci syropu.
Przede wszystkim nie prośmy o waniliowe
Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.
W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.
Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.